Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby by mohly být podstatně levnější!

Minulý týden byla vydána „bombastická“ zpráva, že každé volby stojí náš stát obrovské peníze a pokud se spojí senátní volby s volbami komunálními, ušetří se jen za odměny sčítacím komisařům 300 milionů korun. To je rozumné, ale…….

Podíváme-li se například na volby, které proběhly v roce 2012, můžeme zjistit, že tyto volby si vyžádaly ze státního rozpočtu celkem 575 milionů korun, přičemž občané volili do krajských zastupitelstev, do jedné třetiny Senátu Parlamentu České republiky a rovněž do některých obecních zastupitelstev, kde probíhaly volby dodatečné či opakované. Vůbec nejdražší, v celé historii, byly u nás prezidentské volby v roce 2013, které stály dokonce více než 1,2 miliardy korun a nejlevnější nebyly ani volby do Evropského parlamentu v roce letošním.

I přesto, že je známo, že hodně peněz je nezbytně nutné vynaložit na přípravu voleb a na tisk volebních lístků a že je u nás při každých volbách přibližně 14.900 volebních komisí, které musejí být ve většině volebních okrsků minimálně pětičlenné a jen v malých vesničkách do 300 obyvatel čtyřčlenné, je částka 300 milionů korun vynakládaná na odměny sčítacím volebním komisařům neuvěřitelně vysoká a je zde zcela na místě otázka, zda to tak musí být i nadále?

Osobně jsem přesvědčen o tom, že veškeré funkce sčítacích komisařů a členů volebních komisí by měly, již z titulu své funkce, zastávat státem placení úředníci magistrátů, městských, krajských a obecních úřadů, neboť je to činnost úzce související s jejich pracovní náplní na úřadech a nakonec je i v jejich vlastním zájmu a proto by tuto činnost, při každých volbách, také měli vykonávat zcela zdarma a bez nároku na jakékoliv odměny či příplatky. Policie České republiky tak pracuje již několik desetiletí přesto, že je již celá léta placená hodně mizerně, a je-li toho třeba, každý policista musí vykonávat službu nad rámec své pracovní doby a je-li to pak někdy v budoucnu možné, může za to pak dostat náhradní volno, neboť peníze na jakékoliv přesčasy zkrátka nejsou. Čerpat náhradní volno však většinou, v zájmu služby, možné není takřka nikdy, takže policisté odpracují každý měsíc řadu hodin zcela zdarma a nikdo z nich, byť mají také svoje rodiny, svoje děti, manželky a koníčky, si nedovolí říci, že do služby navíc nepřijde. Proto si myslím, že jedno páteční odpoledne a jedno sobotní dopoledne u voleb by mohli zcela zdarma a nad rámec své „těžké“ pracovní doby odpracovat i všichni úředníci, magistráty počínaje a obecními zastupitelstvy konče, a ušetřili bychom minimálně těch 300 milionů korun při každých volbách.

A chtěli-li bychom šetřit dál, bylo by zcela jistě možné ušetřit i mnoho milionů již při přípravě voleb, neboť je to opět jen práce úředníků, kteří jsou na magistrátech a dalších úřadech vcelku velmi dobře placeni a není třeba ani na další pomocné práce najímat další pracovníky a zcela jistě není nutné, ani za tuto činnost udělovat jakékoliv mimořádné odměny.

Při tisku volebních lístků by se daly rovněž ušetřit miliony a to nejen správným výběrem nejlevnějšího papíru, vhodného formátu volebních lístků, které jsou zbytečně velké a také i nejlevnější tiskárny, kterých jsou po celé republice stovky a chtěli-li bychom šetřit úplně nejvíce, nabízí se zde v současné době forma voleb nikoliv nereálná – totiž volit pouze elektronicky z místa svého bydliště, čímž by se zcela jistě dosáhlo podstatného zvýšení volební účasti s tím, že kdo nemá doma počítač, internet či s nimi neumí doposud zacházet, dostavil by se do volební místnosti, kde by takový jeden počítač zapůjčen byl a elektronicky by odvolil tam.

Přemýšlejme o tom, vážení, neboť současným způsobem prováděné volby jsou opravdu neskutečně drahé, a když to tak za poslední roky objektivně zhodnotíme, ještě žádné volby nám žádnou zázračnou změnu současné zkostnatělé politické struktury několika velkých politických stran nepřinesly, neboť všechny malé politické strany jsou účelovou 5 % hranicí již předem likvidovány, pročež se může i řada slušných občanů oprávněně domnívat, že volby jsou nejen drahé, ale i takřka zbytečné a chodit k nim je jen plýtváním drahocenného času.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21  

Autor: Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C. | neděle 15.6.2014 10:51 | karma článku: 8,07 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Český a slovenský lid dnes baví pouze TV ŠLÁGR!

Když se v poslední době podíváme na skladbu pořadů vysílaných všemi, u nás dostupnými televizemi, je třeba zcela jednoznačně konstatovat, že pokud jde o zábavu, neumí ji dělat nikdo, vyjma nové televizní stanice TV ŠLÁGR.

3.5.2015 v 3:02 | Karma: 29,21 | Přečteno: 3499x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Kdo může za to, že takřka denně stojí celá Praha?

Může za to ministerstvo dopravy, dopravní policie, městská policie, magistrát nebo politici v Parlamentu?

16.4.2015 v 2:10 | Karma: 19,31 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Proč se vytrácí z práce státních orgánů rozum a cit pro člověka?

Jako policista, který odsloužil v řadách policie plných 40 let, jsem samozřejmě občanem slušným, spořádaným a ukázněným, a jsem připraven stát, jeho zřízení a orgány vždy bránit před různými útoky.

28.1.2015 v 0:29 | Karma: 27,75 | Přečteno: 1717x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Pane Hradílku – neprovokujte – a to ani policii!

Včera, v sobotu 24. ledna 2015, se v 19,00 hodin objevila na serveru „Aktuálně.cz“, jako hlavní zpráva dne „reportáž“ jakého-si Ludvíka Hradílka.

25.1.2015 v 0:28 | Karma: 29,52 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Kdo a proč se honí za senzacemi?

V poslední době se poměrně často dočítáme různé přihlouplé smyšlenky a novinářské „kachny“, i na jinak seriózních serverech, a naskýtá se otázka – kdo tak činí a proč?

31.12.2014 v 1:42 | Karma: 14,09 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1165x
Emeritní vrchní policejní rada a plukovník Policie České republiky ve výslužbě, akademický pracovník Policejní akademie České republiky v Praze - vysokoškolský učitel Katedry kriminalistiky a docent ve vědním oboru "Teorie obrany státu" se specializací na trestní právo, kriminalistiku, kriminologii a další bezpečnostní obory, autor několika odborných monografií (např. Mafie a zločinecké gangy), mnoha vysokoškolských skript a učebnic a dalších více než 150 prací, stínový ministr vnitra za LEV 21.

Seznam rubrik