Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Platy politiků by měly odpovídat kvalitě jejich práce!

V současné době, tak jako každoročně, se nyní poslanci opět zabývají hlavně zvýšením svých vlastních platů a řada slušných občanů se oprávněně ptá - je to v demokracii vůbec přípustné?

Již mnoho let všichni víme, že v „demokracii po česku“, která u nás již 24 let je, ač má ke skutečné demokracii a právnímu státu hodně daleko, je možné takřka všechno. Bohužel. Pod rouškou demokracie je možné tzv. „privatizovat“ takřka všechno, privatizované, a do doby privatizace plně funkční podniky, závody i celá odvětví, je možné zcela beztrestně „vytunelovat“, zaměstnance propustit, stroje rozprodat, budovy zdevastovat či dokonce provokativně zbourat, snad jako pomstu představitelům minulého režimu, kteří ještě žijí a kteří je, byť těsně před politickým převratem v roce 1989, postavili.

Novodobí politici rozhodli, že naše, do převratu plně funkční a soběstačné zemědělství, kde byla zaměstnána značná část obyvatelstva našich vesnic a které zcela spolehlivě uživilo celý národ od Chebu po Michalovce, je přežitkem, neboť – podle politiků - můžeme úplně všechno koupit v unijních supermarketech a hned iniciativně začali mnoho tisíc hektarů kvalitní orné půdy, za nemalé úplatky, prodávat zahraničním řetězcům.

Tito arogantní a nenasytní porevoluční politici také zařídili, aby byty, které v minulém režimu dostávali občané od státu, závodů, podniků, JZD či státních statků zcela zadarmo, si byli ke stáru – pod hrozbou vystěhování - nuceni koupit, a kdo na to neměl peníze, skončil buď v nějaké „špeluňce“, ve sklepě, v obecním stanu či dokonce jako bezdomovec někde v lese, v parku a ti šťastnější pak ve vytápěných budovách Hlavního nádraží v Praze.

Řada novodobých politiků však šla ještě dál a „tunelovala“ okresní nemocnice, které do té doby spolehlivě sloužily občanům, následně vytunelovala celé zdravotnictví, v řadě obcí zlikvidovala jesle, školky i celé základní školy, budovy drze skoupili za pár korun sami pro sebe, nechali je přestavět na svoje firmy či „výnosné“ byty a bytečky pro státem dotované „nepřizpůsobivé občany“, za pár korun skoupili od starých lidí většinu pozemků přiléhajících k obcím a pak z nich udělali výnosné stavební parcely, které prodali ve své režii, zadlužili obce, zlikvidovali armádu, včetně takřka všech jejich objektů, skladů a zásob, rozbili policii a aby se ji nemuseli obávat, zcela řízeně vyházeli takřka všechny odborníky a dosadili si na vedoucí místa většinou jen „svoje lidi“, jejichž nejvyšším vzděláním bylo pouhé označení - „Chartista“ či jeho rodinný příslušník. Obdobně „přepracovali“ pro ně nepohodlné zákony, které chránily státní majetek, dosadili si „svoje lidi“ na státní zastupitelství, do funkcí soudců a takřka do všech dalších důležitých funkcí ve státní správě, až se mezi lidmi začalo říkat, že: „čím větší blbec – tím vyšší funkce“.

Přesto, že je již mnoho let každému známo, že demokracie je vláda lidu a z toho zcela jasně vyplývá, že by se v demokratické společnosti mělo dělat pouze to, co si přeje většina občanů, je třeba suše konstatovat, že u nás se to jaksi nějak nepodařilo. V řadě zemí světa tomu tak skutečně je, ale v České republice se v posledních letech dělá jen to, co si přeje několik málo vychytralých politiků, či za nimi se skrývajících podvodníků, demokraticky nazvaných „poradci“ či „lobbisté“, kteří, jak se ukazuje, si řadu politiků doslova „vodí“ jako svoje loutky a tito „pracují“, pokud se tomu tak vůbec dá říkat, nikoliv pro občany – ale výhradně pro své „loutkáře“, kteří stále více bohatnou, ač většina slušných a obyčejných lidí, kteří se živí svou vlastní prací, chudne.

Vzhledem k tomu, že plat každého pracovníka, a tedy i politika, by měl odpovídat práci, kterou odvedl pro společnost, odměna shora popisovaných politiků by se, až na světlé výjimky, měla rovnat nule, neboť českou společnost právě tito politici zcela jasně poškodili, na její úkor se obohatili a škodí dál. Protože však nejsem asociál, dal bych jim, za jejich práci, pro začátek 9.500,-- Kč. hrubého, což je částka, kterou sami politici schválili jako minimální mzdu pro naše občany, a ze které musí žít v naší republice přibližně jedna třetina občanů. A aby i pro politiky byla mzda „motivační“, nejkvalitnějším jedincům, kteří by zcela nezištně pracovali pro naše občany 15 až 18 hodin denně, včetně sobot a nedělí, bych navrhl plat v maximální výši průměrného platu, který nyní údajně činí něco kolem 25.000,-- Kč, na který však tři čtvrtiny lidí vůbec nedosáhne a tento průměrný plat je takto vysoký jen díky tomu, že právě řada politiků, vysokých státních úředníků, podnikatelů, ředitelů a dalších manažerů, bere stotisícové platy a mnohdy ještě vyšší, i mnohamilionové mimořádné odměny. A teprve poté by občané viděli, který z politiků by byl ochoten v politice zůstat a plnit úkoly pro občany a kdo by z politiky dobrovolně odešel.

Další otázkou v této souvislosti je, za by sami poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky měli rozhodovat o výši svých platů? Myslím si, že nikoliv, neboť je to jen každoroční a značně teatrální proces, divadlo pro občany, kde se všichni předhánějí v návrzích tak mazaných, aby si snad občan – volič, začal myslet, že oni si svůj plat snad chtějí i snížit, ale většina se jich skrytě těší na to, že se nakonec nedohodnou a platy jim automaticky stoupnou o celou čtvrtinu.

Domnívám se, že platy poslanců, ministrů a dalších ústavních činitelů, by měly být schvalovány komisí, ve které by byli nejen poslanci a senátoři, ale i pracovníci ministerstva financí a zástupci všech odborových svazů, kteří by komisionálně posoudili vývoj naší společnosti a jednotlivých rezortů, a podle konkrétních výsledků by stanovili přesně vymezené platy všem politikům, počínaje prezidentem republiky, až po posledního starostu v nejmenší české vísce, a to za konkrétně vykonanou práci v uplynulém roce.

Popřemýšlejte o tom, vážení přátelé, neboť všude jinde platí, že za kvalitní práci a vysokou „přidanou hodnotu“ se platí nadstandardně, ale za nekvalitní práci se neplatí vůbec nic!        A nezapomeňte, že jde o naše společné peníze.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Autor: Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C. | čtvrtek 4.12.2014 21:47 | karma článku: 23,25 | přečteno: 756x
  • Další články autora

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Český a slovenský lid dnes baví pouze TV ŠLÁGR!

Když se v poslední době podíváme na skladbu pořadů vysílaných všemi, u nás dostupnými televizemi, je třeba zcela jednoznačně konstatovat, že pokud jde o zábavu, neumí ji dělat nikdo, vyjma nové televizní stanice TV ŠLÁGR.

3.5.2015 v 3:02 | Karma: 29,21 | Přečteno: 3499x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Kdo může za to, že takřka denně stojí celá Praha?

Může za to ministerstvo dopravy, dopravní policie, městská policie, magistrát nebo politici v Parlamentu?

16.4.2015 v 2:10 | Karma: 19,31 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Proč se vytrácí z práce státních orgánů rozum a cit pro člověka?

Jako policista, který odsloužil v řadách policie plných 40 let, jsem samozřejmě občanem slušným, spořádaným a ukázněným, a jsem připraven stát, jeho zřízení a orgány vždy bránit před různými útoky.

28.1.2015 v 0:29 | Karma: 27,75 | Přečteno: 1717x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Pane Hradílku – neprovokujte – a to ani policii!

Včera, v sobotu 24. ledna 2015, se v 19,00 hodin objevila na serveru „Aktuálně.cz“, jako hlavní zpráva dne „reportáž“ jakého-si Ludvíka Hradílka.

25.1.2015 v 0:28 | Karma: 29,52 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Kdo a proč se honí za senzacemi?

V poslední době se poměrně často dočítáme různé přihlouplé smyšlenky a novinářské „kachny“, i na jinak seriózních serverech, a naskýtá se otázka – kdo tak činí a proč?

31.12.2014 v 1:42 | Karma: 14,09 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1165x
Emeritní vrchní policejní rada a plukovník Policie České republiky ve výslužbě, akademický pracovník Policejní akademie České republiky v Praze - vysokoškolský učitel Katedry kriminalistiky a docent ve vědním oboru "Teorie obrany státu" se specializací na trestní právo, kriminalistiku, kriminologii a další bezpečnostní obory, autor několika odborných monografií (např. Mafie a zločinecké gangy), mnoha vysokoškolských skript a učebnic a dalších více než 150 prací, stínový ministr vnitra za LEV 21.

Seznam rubrik