Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo a proč se honí za senzacemi?

V poslední době se poměrně často dočítáme různé přihlouplé smyšlenky a novinářské „kachny“, i na jinak seriózních serverech, a naskýtá se otázka – kdo tak činí a proč?

Zatímco v minulém režimu řádila nenáviděná cenzura, která často nepustila do tisku ani, byť jen v náznacích, pro tehdejší režim, závadový materiál, dnes se veřejně publikují takové bludy a lži, že si člověk musí klást otázku, kdo a proč vůbec, takový materiál sepsal a také, který hlupák, ve funkci šéfredaktora, ho uveřejnil?

Faktem ale je, že když člověk dříve odpověděl na jakýkoliv inzerát, nikdy se mu nestalo, že by byl jeho text nepravdivý, že by byl inzerentem podveden či dokonce vydírán, což je dnes, kdy je takřka každý druhý inzerát pokusem o podvod, běžnou praxí, a podvedených, kteří si ještě nezvykli, že opět žijeme v raném kapitalismu, kde se vše děje jen a jen pro zisk – pro peníze – pro co nejvíc „jakkoliv vydělaných“ peněz, pro co největší, tzv. „podnikatelský úspěch“, za který je dnes, bohužel, považováno i účelové „obelstění“ méně obezřetných spoluobčanů a vlastně to ani nikdo pořádně nekontroluje, z čehož opět profitují různí „šmejdi“ tak, jak je již známe.

To, že řada bulvárních „plátků“ tady denně publikuje různé smyšlenky, většinou ze života „umělců“, dalších celebrit a osob kolem nich se točících, kterým to navíc dělá dobře, a které denně „hltá“ takřka třetina národa, místo, aby četla seriózní tisk, a nebo si hledala pořádnou práci a jen nenatahovala ruku na sociální dávky, svědčí o tom, co asi lidé v naší zemi dnes zajímá. A protože řada lidí je schopna věřit čemukoliv, přizpůsobují se tomu i původně seriózní noviny a internetové servery, neboť právě čtenost a sledovanost je tím hlavním „kapitalistickým“ kritériem úspěchu. Jak zcestné, že?!

Veřejnými sdělovacími prostředky, které dnes v řadě svých relací nejen nemluví či nepíší pravdu, ale vyloženě účelově lžou, zmatení lidé, jsou pak schopni uvěřit i tomu, co je nejen nepravděpodobné, ale i přímo nemožné. Příkladů je takřka denně mnoho, počínaje zaručeně „pravdivým“ zpravodajstvím, kde většinou dominují naprosto podřadné hlouposti a senzace ze zahraničí, až po účelové a matoucí články dodávané do sdělovacích prostředků snad všemi zpravodajskými službami světa s různým cílem a umocněné rádoby seriózními komentáři polovzdělanců ze soukromých vysokých škol, kteří sice většinou ničemu nerozumí, ale jsou ochotni „lidu“ sdělovat informace, které chce ten, kdo je pozval, jedině slyšet.

Bez ohledu na účelovost takové informace či původní zdroj, jsme se mohli například dne 30. prosince 2014 na serveru www.Aktualne.cz dočíst, že „Dvouletý chlapec v obchodě nechtěně zastřelil ženu“. Zpráva byla u nás zveřejněna ve 21,52 hodin s upřesněním, že incident se stal v americkém státě Idaho. Uvádí se tam, že „Dvouletý chlapec zastřelil v obchodě v americkém státě Idaho 29 letou ženu, podle některých informací svou vlastní matku. Když jí sahal do kabelky, odjistil pistoli a ta vystřelila. Žena, která měla na držení zbraně platné povolení, na místě zemřela, napsala agentura AP. Incident se stal v supermarketu Wal-Mart ve městě Hayden. Mluvčí šerifa v okrese Kootenai Stu Miller novinářům řekl, že šlo o nešťastnou náhodu. Na nákupu v oddělení elektroniky byly s dvojicí podle amerických serverů další tři děti. Supermarket byl po tragédii uzavřen“. Tolik zpráva.

Co k takové zprávě dodat? Vyložená honba za senzací, nehledě již na to, že ač se v článku mluví o pistoli, některý „přechytralý“ redaktor k článku dodal „ilustrační obrázek“ nikoliv pistole, ale revolveru, přesněji - revolveru Smith-Wesson, zřejmě ráže 357 Magnum, s hlavní 2,5 palce, což je zcela jiná zbraň, než o které je v článku řeč a ze které v žádném případě nemohlo vystřelit dvouleté dítě, neboť odpor spouště je zde minimálně 2 až 2,5 kg, kteroužto sílu nemůže dva roky staré dítě v žádném případě vyvinout, natož jedním prstem. Dále je třeba, i bez bližších znalostí případu, uvést, že zcela zcestný je i další popis události. Dvouleté dítě by totiž ani nemohlo „odjistit“ pistoli, jak se v článku uvádí, neboť to rovněž vyžaduje poměrně velkou sílu, a i kdyby se tak skutečně „nějak“ stalo, pistole by nemohla v žádném případě sama vystřelit, neboť k výstřelu z pistole by musel být navíc předtím zasunut náboj do nábojové komory hlavně a musel by být natažen bicí mechanismus, kohout či úderník – zápalník, což by rovněž dvouleté dítě v žádném případě nezvládlo a s takto připravenou pistolí k výstřelu, by ona žena nemohla nikdy nikam chodit, neboť pak by riskovala vážné zranění či smrt osob kolem ní se pohybujících.

Jediným možným vysvětlením tedy je, že onu ženu zcela jistě zastřelil někdo jiný, než dvouleté dítě, na které to bylo účelově svedeno, neboť není trestně odpovědné, a policie by to měla důkladně, a v souladu s kriminalistickými metodami řádně vyšetřit, zejména, když na místě nebyli další svědci, ale pouze další tři děti. Ukvapené sdělení mluvčího šerifa o nešťastné náhodě jen svědčí o tom, že američtí šerifové jsou jmenováni do funkcí pouze na základě jakýchsi známostí s právě vládnoucím starostou a nikoliv proto, že by splňovali alespoň nějaká odborná kritéria pro výkon takové funkce a podle toho také vypadají jejich zákroky. Jen doufám, že se tato zcela zcestná praxe nepřenese i k nám, neboť dříve jsme tady zcela nekriticky přebírali metody práce „sovětských“ soudruhů, ač se sem většina z nich naprosto nehodila, a dnes zase přebíráme metody kolegů z velké „Ameriky“.

Přemýšlejte, vážení, o významu takovýchto zpráv, kterými je zaplevelován náš prostor přesto, že je tady řada podstatně důležitějších věcí k řešení. Nejde jen o účelové matení obyvatelstva a o odvádění lidí od vnitrostátních problémů?

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Autor: Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C. | středa 31.12.2014 1:42 | karma článku: 14,09 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Český a slovenský lid dnes baví pouze TV ŠLÁGR!

Když se v poslední době podíváme na skladbu pořadů vysílaných všemi, u nás dostupnými televizemi, je třeba zcela jednoznačně konstatovat, že pokud jde o zábavu, neumí ji dělat nikdo, vyjma nové televizní stanice TV ŠLÁGR.

3.5.2015 v 3:02 | Karma: 29,21 | Přečteno: 3499x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Kdo může za to, že takřka denně stojí celá Praha?

Může za to ministerstvo dopravy, dopravní policie, městská policie, magistrát nebo politici v Parlamentu?

16.4.2015 v 2:10 | Karma: 19,31 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Proč se vytrácí z práce státních orgánů rozum a cit pro člověka?

Jako policista, který odsloužil v řadách policie plných 40 let, jsem samozřejmě občanem slušným, spořádaným a ukázněným, a jsem připraven stát, jeho zřízení a orgány vždy bránit před různými útoky.

28.1.2015 v 0:29 | Karma: 27,75 | Přečteno: 1717x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Pane Hradílku – neprovokujte – a to ani policii!

Včera, v sobotu 24. ledna 2015, se v 19,00 hodin objevila na serveru „Aktuálně.cz“, jako hlavní zpráva dne „reportáž“ jakého-si Ludvíka Hradílka.

25.1.2015 v 0:28 | Karma: 29,52 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Přestaňte harašit se zbraněmi!!!

V poslední době můžeme sledovat negativní vývoj ukrajinské krize, řízené útoky na Putina, a provokace, které by mohly vyvrcholit i ve III. světovou válku.

21.12.2014 v 23:25 | Karma: 28,57 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1165x
Emeritní vrchní policejní rada a plukovník Policie České republiky ve výslužbě, akademický pracovník Policejní akademie České republiky v Praze - vysokoškolský učitel Katedry kriminalistiky a docent ve vědním oboru "Teorie obrany státu" se specializací na trestní právo, kriminalistiku, kriminologii a další bezpečnostní obory, autor několika odborných monografií (např. Mafie a zločinecké gangy), mnoha vysokoškolských skript a učebnic a dalších více než 150 prací, stínový ministr vnitra za LEV 21.

Seznam rubrik