Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavý článek a zajímavá témata i názory.

Co se týká naší armády před rokem 1989 a nyní, tak si myslím, že je těžké to srovnávat, protože se změnila politická a vojenská situace nejen v Evropě, ale na celém světě. V současné době a při vyspělosti vojenské techniky je asi efektivnější profesionální armáda, otázkou je její morálka.

A význam morálky jsme poznali na Ukrajině, kdy mnohonásobně silnější útočník utrpěl zdrcující porážky, kdy není schopný porazit daleko slabšího protivníka, který je ale v právu a tím je i morálně silný.

Největším vojenským  problémem současnosti jsou partyzánské, neboli teroristické války v muslimských státech proti kterým zatím nikdo nenašel účinné opatření. Tam si ovšem Západ v čele s USA počíná tak hloupě, že si proti sobě vojenským napadením Iráku, či Libye poštval všechny muslimy, které ale na straně druhé naprosto nesmyslně a nekontrolovaně pouští do Evropy.

Jinak za největší problém současnosti u nás vidím v nevymahatelnosti práva v otázce kriminální, kdy jsou podvodníky všeho druhu připraveny o střechu nad hlavou stovky, možná tisíce lidí, kteří se nikde nedovolají práva. Nezávislá justice má totiž i svoje stinné stránky v podobě justiční mafie, jak se kdysi vyjádřila paní Benešová.

Před rokem 1989 rozhodně byla lepší vymahatelnost práva, protože přihrávat miliony či miliardy podvodníkům všeho druhu a ožebračovat jejich oběti si žádný komunistický soudce v takovém rozsahu nedovolil.

1 2
možnosti
Foto

J56o90z65e94f 10N91o53v29a83k

25. 11. 2014 8:30

Výzbroj naši armády na konci 80.let rozhodně nebyla špičková. V moderní válce byla nepoužitelná, ukázalo se to ve válce v zálivu, kdy obdobně vyzbrojená irácká armáda utrpěla drtivou porážku, její tanky a BVPčka byly s přehledem zlikvidovány americkým letectvem anebo rozstříleny na kusy Abramsy bez vlastních ztrát. A to měla irácká armáda na rozdíl od té naší nedávné bojové zkušenosti.

3 0
možnosti
Foto

Pane Nováku, nikde nepíši, že naše armáda byla v minulém režimu špičková, neboť neměla k dispozici nejnovější technologie jako armáda USA, ale byla - na tehdejší dobu - velmi dobře vyzbrojená a hlavně - špičkově vycvičená, vládla tam kázeň a pořádek! A to i přesto, že naše armáda měla vždycky pouze obranný charakter a rozhodně nehodlala nikoho napadat, jako armády některých zemí, které by rády ovládly celý svět.

1 3
možnosti
Foto

Položil jste v článku palčivé otázky, které nám asi zodpovězeny nebudou. Ani se raději nemáme ptát; jsme pro jistotu v médiích zavaleni naprostými hloupostmi typu "Zeman řekl"... Karma.

3 4
možnosti
Foto

Je obtížné zůstat po přečtení tohoto výtvoru zdvořilý vůči jeho pisateli, ale snad se mi to podaří.

Autor sní o Veřejné bezpečnosti /jsa sám policejním orgánem/. To byla ta parta "zelených mužíčků", která kdykoliv a kdekoliv mohla kohokoliv buzerovat, nařizovat, usměrňovat. Autor to vidí ze svého pohledu, kdy byl na oné "zelené" straně, která mohla prakticky cokoliv. Tito zelení obvykle určili sami, co je zakázané /třeba obyčejný koncert kapely, která zrovna nevystupovala na festivalu sovětské písně či třeba koncert Pavla Lišky/. Ta opačná strana dostávala při podobných akcích obuškem, případně byla mlácena a posléze udávána zaměstnavateli, který vedl další "pohovory".

Součástí byla i Státní bezpečnost, která byla neocenitelným pomocníkem při sledování vnitřního "nepřítele", tedy lidí, kteří třeba jen chtěli číst něco jiného než Marxe. Chápu, že to emeritnímu nic neříká, ale jsou prostě lidi, kterým Lenin nevoní.

Armáda před revolucí byla komediálním celkem. V kasárnách vládli dementní plukovníci, kteří se uspokojovali řvaním na 18 leté kluky, aby poté večer podléhali obvyklým virózám. Naše armáda ve varšavském paktu byla určena - včetně našeho území - jako jakýsi kanonenfutr pro zastavení útoku NATO a jako bojiště. Že by někdo s rozumem vzpomínal na ztracené dva roky mládí je výplodem fantazie papalášů, kteří museli nějak omluvit onen povinný arest.

Argumentace vzestupem zločinnosti je opravdu zajímavá. Jistě, v porovnání třeba se severní Koreou, kde i hlasítý pšouk v tramvaji je udán, ji máme opravdu vyšší. Zdá se, že 40 let marxistické výchovy jaksi nemělo onen správný výchovný účin, když se ihned po revoluci objevilo tolik zločinců. Že by ten autorem velebený socialismus měl nějaké vady? 

Chápu, že autorovi vadí chartisté. Vždyť byl jejich ideovým protivníkem. Jistě by bylo pane emeritní zajímavé porovnat vaši pensi a pensi těch, kteří si udrželi komfort vlastního názoru a neohýbali hřbet před kdejakým stranickým nýmandem. Ale tomu tak úplně asi nerozumíte, že?

10 3
možnosti
Foto

Tento příspěvek je mimo téma článku.

1 6
možnosti
Foto

Pane Beneši, rozhodně nežiji ve vzduchoprázdnu, dobře chápu nutnost profesionalizace armády současnosti, ale všechno má své klady i zápory. Chcete mi snad říci, že vojenské muniční sklady mají hlídat civilisté? Že se vojenské muniční sklady mají prodávat civilním firmám? Že se  má plně funkční, i když dnes již zastaralá, vojenská technika prodávat za cenu šrotu civilistům? Problémem je i to, že dnes nemáme žádnou organizovanou sílu, která by pomáhala v případě hromadných neštěstí, povodní aj. obdobných situací, kde bylo možno kdykoliv nasadit vojáky základní vojenské služby. Vy si to nemyslíte? Pominu-li již to, že dnes jsou mladí muži (naprostá většina) tlustí, líní, nechtějí pracovat manuálně, od patnácti let denně sedí v hospodě, popíjí alkohol, fetují a nemají žádnou disciplínu, kdo bude za pár let v tomto státě pracovat a "živit" důchodce? Kdo, pane Beneši?

2 3
možnosti
JB

J85a70n 31B32u85r36d84a

25. 11. 2014 2:18

Dnes jsou mladí muži (naprostá většina) tlustí, líní, nechtějí pracovat manuálně, od patnácti let denně sedí v hospodě, popíjí alkohol, fetují a nemají žádnou disciplínu [zdroj?]

3 1
možnosti
SB

Jsem tím posledním člověkem, kdo by se chartistů zastával. Jak jsem si jich vážil v době totality, o to více jsem si jich přestal vážit poté, co svou trapnou pravdoláskařinou způsobili šílené škody. Takže nevím do jaké míry máte pravdu s těmi policejními složkami, které byly údajně tolik poškozeny chartistickými malými domů. Vypadá so tice věrohodně, ale opravdu nevím.

Zato však mohu říci, že to, co píšete o armádě, je hotová hloupost. Naše armáda za bolševika jednak sloužila špatné věci, protože měla stát po boku Sovětské armády, která byla naším okuzpantem, a za druhé to byla trapná parodie na bojeschopné vojsko. Alespoň co já jsem sloužil v Havlíčkově Brodě na vojně, tak tam rozhodně nikomu neprospěla. Buzerace byla povýšena na samoúčel.

A navíc asi žijete ve vzduchoprázdnu a nevíte, co se kolem Vás děje. Píšete proti profesionalizaci armády, opomíjeje skutečnost, že to není specialita České republiky, nýbrž se to týká všech armád všech vyspělých zemí. O tom se doopravdy nezmiňujete ani slovem, takže jste v podstatě jako ti pravdoláskaři, kteří vyčítají ODS a ČSSD zavírání průmyslových podniků a dovoz výrobků z Číny, přičemž rovněž oni neberou v úvahu, že je to obecný trend Evropy i USA. Pravdoláskaři vyčítají obecný trend doby stranám, které Havel neměl rád, Vy zase obecný trend doby vyčítáte pravdoláskařům. Klesl jste na jejich hodně nízkou úroveň.

A důvod profesionalizace armády a zrušení vojenské základní služby je velice logický: Současné zbraně, jsou natolik složité, že na jejich ovládání musí být celoživotní profesionál. To, co se mohl naučit voják za několik měsíců a díky čemu například Sověti vyhráli druhou světovou válku, už by dnes k ničemu nebylo.

6 1
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1165x
Emeritní vrchní policejní rada a plukovník Policie České republiky ve výslužbě, akademický pracovník Policejní akademie České republiky v Praze - vysokoškolský učitel Katedry kriminalistiky a docent ve vědním oboru "Teorie obrany státu" se specializací na trestní právo, kriminalistiku, kriminologii a další bezpečnostní obory, autor několika odborných monografií (např. Mafie a zločinecké gangy), mnoha vysokoškolských skript a učebnic a dalších více než 150 prací, stínový ministr vnitra za LEV 21.

Seznam rubrik